Każdy z nas nosi w sercu tęsknotę za Czymś Więcej… Jest ona naturalnie wpisana w serce każdego człowieka. Pomagamy odkrywać tę tęsknotę, oswajamy i uczymy, co należy z nią zrobić. Tym samym kreujemy nowe możliwości rozwoju Młodszych i Starszych, aby wyzwolić w nich ukryty potencjał Dobra.

[layerslider id="1"]

W piątek, 19 maja 2017 r. młodzież z klasy drugiej i trzeciej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wyleci do Portugalii na trzytygodniowe praktyki zawodowe w ramach projektu 2016-1-PL01-KA102-025059 „Europejska kuchnia na wyciągnięcie ręki – zagraniczne staże technika żywienia i usług gastronomicznych”. W trakcie przygotowań do wyjazdu uczniowie uczestniczyli w zajęciach branżowych, zostali przeszkoleni pod względem językowym, zapoznali się też z wyznacznikami kulturowymi tej części Europy. Głównym celem projektu jest zwiększenie mobilności zawodowej uczestników i dostosowanie ich wiedzy oraz kompetencji do potrzeb rynku pracy, doskonalenie języka angielskiego, zwłaszcza zawodowego, poznanie zasad działania zagranicznych firm branży spożywczej, wymagań stawianych pracownikom oraz promocji i marketingu. Aktywności te ułatwią uczestnikom projektu w przyszłości znalezienie zatrudnienia oraz prowadzenie własnych firm. Jeszcze w tym roku, w sierpniu na staż zawodowy do Portugalii wyjadą kolejne dwie grupy młodzieży z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.  Natomiast w październiku br. praktyki we Włoszech odbędą chłopcy z Technikum Pojazdów Samochodowych.