Każdy z nas nosi w sercu tęsknotę za Czymś Więcej… Jest ona naturalnie wpisana w serce każdego człowieka. Pomagamy odkrywać tę tęsknotę, oswajamy i uczymy, co należy z nią zrobić. Tym samym kreujemy nowe możliwości rozwoju Młodszych i Starszych, aby wyzwolić w nich ukryty potencjał Dobra.

lift1

Praktyki zawodowe? Tylko z nami w Maladze!

rotator2
slajA

Ponad 12 ton różnych produktów trafiło do najbardziej potrzebujących...

slSPORT

Startujemy z programem SportAnalytik

Przekonaj się, że sport to nie tylko piłka nożna!

Long exposure of the Houses of Parliament in London with blue sky seen from the Westminster Bridge with some blurred people.

Trwa projekt POWER VET na zasadach Erasmus+

Zawodowo z Sandomierza do Londynu lub Malagi

Slide background

Pomóż nam pomagać! Przekaż swój 1%

Slide background

Warto do nas przyjść!

Slide background

Pokaż światu swoje talenty

Podziel się swoimi umiejętnościami z tymi, którzy ich nie mają!

Minął tydzień od przyjazdu młodzieży z opatowskiej „Żywieniówki” do Evory w Portugalii. Dla wielu uczniów jest to pierwsza zagraniczna eskapada i pierwsze tak bezpośrednie zetknięcie z odmienną kulturą.

Pobyt w Evorze to nie tylko niezwykła okazja odbycia egzotycznych praktyk zawodowych. W równej mierze jest to, zgodnie z założeniami europejskiego programu PO WER na zasadach programu Erasmus+, przekraczanie granic, także tych symbolicznych, wyznaczanych przez język, tradycję i obyczaje.

Czas w kolebce wielkich odkrywców geograficznych upływa Żywieniówce przyjemnie i naturalnie obfituje w emocje. Nasi kucharze godnie reprezentują społeczność szkolną, zdobywając bezcenne doświadczenie u profesjonalnych pracodawców. Praktykują w 8 punktach gastronomicznych, gdzie pod okiem nie tylko portugalskich mistrzów kuchni, wzbogacają swoją wiedzę i doświadczenie branżowe. Ich zajęcia dotyczą kulinariów portugalskich, ale również kuchni różnych krajów europejskich, afrykańskich, azjatyckich, a zwłaszcza południowoamerykańskich.

Głównym powodem pobytu młodzieży jest zdobycie doświadczenia zawodowego.

Młodzi kucharze w swoich miejscach praktyk poznają tradycyjną portugalską kuchnię w której muszą być ryby i owoce morza. Jej bogactwo może zachwycać. W pierwszej kolejności należy wymienić bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsza. Portugalczycy chwalą się, że istnieje co najmniej 365 przepisów na przygotowanie potraw z suszonego dorsza. Na stołach króluje dorada, którą uczniowie „Żywieniówki” przyrządzają na wiele sposobów, smażą, duszą, pieką w soli. Do tego dodają odrobinę oliwy z oliwek i soku z cytryny. W specjalnych miedzianych garnkach, zwanych cataplanas szefowie kuchni wraz z naszymi uczniami gotują sycącą potrawę, na którą składają się ryż, mięso różnych gatunków ryb, przyprawy i dużo kolendry.

Owoce morza to tamtejszy skarb. Agnieszka i Daria odbywają staż w resteuracji Desafio, gdzie krewetki są podawane w sosie czosnkowym lub w gęstej zupie açorda de marisco, przyrządzanej z miąższu chleba, przygotowują tradycyjną potrawę polvo a lagareiro czyli pieczona ośmiornica w oliwie z oliwek i z czosnkiem, sałatkę z ośmiornicy, carpaccio, wegetariańską zupę krem z grzankami i vol-au-en. Agnieszka komentuje: trafiłam super, mili ludzie, super atmosfera, dbają o nas i chcą jak najwięcej nauczyć. Wykonuje przeróżne potrawy, które niesamowicie wyglądają i smakują. Jadłam krewetki i inne egzotyczne owoce morza.

Karol i Szymek poznali danie ,,Açorda de marisco”, czyli masa chlebowa z krewetkami. Mieli okazję posmakować tej potrawy. Musieli sami zadbać o wystrój stołów i obsługiwanie zagranicznych turystów

W pracy nieodmiennie towarzyszą naszym uczniom przyjazna atmosfera, profesjonalna opieka mentorów oraz ich nieustanna gotowość do pomocy i przekazywania wiedzy. Praktyki zagraniczne w wielojęzycznym i wielokulturowym środowisku pozwalają młodzieży na konfrontację zdobytej wiedzy z rzeczywistością,

Po pracowitym tygodniu przyszedł czas na relaks. W niedzielę cała grupa udała się na jedną z 315 plaż w Portugalii, plażę Comporta. Młodzież korzystała z uroków plażowania.

Młodzieńczy entuzjazm, chłonne umysły i naturalna ciekawość świata sprawiają, że integracja i zatopienie się naszej młodzieży w obcej kulturze przebiegają płynnie, a pobyt w Evorze okazuje się dla nich bezcennym doświadczeniem zawodowym i niezapomnianą przygod

ą.